Erdőss Alex: Szivárványos esernyő




Hatalmas esőcsepp landolt a férfi orrán. Ő felsandított az égre, az óriási, sötétszürke felhők már teljesen beborították. Fél órája, amikor elindult a menet, még tiszta volt az ég, szikrázóan sütött a nap. Nem mintha bánta volna, jobban szerette ezt, mint a rekkenő hőséget.

A cseppek egyre sűrűbben hulltak, és egy hirtelen széllökéstől a férfi megborzongott. Megfordult a fejében, hogy kiválik a tömegből, és hazamegy, látta, hogy többen is lemorzsolódnak – biztos megijedtek az esőtől –, de úgy döntött, ő nem fog. Igenis végigcsinálja.

Amúgy is élvezte, még egyedül is. A kamionokról előle és mögüle is dübögött a zene, a hanghullámok a feje fölött csaptak össze, ő pedig a ritmusra lépett, szinte már táncolt. Évek óta először jött ki a pride-ra, újra át akarta élni az összetartozás érzését, a flow-t, kicsit kötelességének is érezte. A volt párja kifejezetten ellenezte, így amíg együtt voltak, meg sem fordult a fejében, hogy részt vegyen a felvonuláson.

De most szabad volt, és elkapta a gondolat, hogy ez lenne a legjobb első lépés az újrakezdéshez. És eddig egyáltalán nem is bánta meg. Az eső ellenére sem, pedig már majdnem zuhogott.

Hirtelen eltűntek a rá záporozó esőcseppek. Ösztönösen nézett először felfelé, az óriási, szivárványszínű esernyőre, csak utána pillantott balra, a mellészegődő, vidáman mosolygó – jobb kifejezés híján – srácra. Huszonöt év körüli lehetett, filigrán, vagy egy fejjel magasabb nála, tehát olyan százkilencven centi. Fiúnak tűnt, bár a körme szivárványosra volt festve, rózsaszín, mélyen kivágott pántos-rojtos felsőt, és fehér, bő szárú nadrágot viselt. Ehhez képest a csillámos szemhéjfesték szinte már szolidnak tűnt.

– Szia! – köszönt rá a srác. – Gondoltam, megvédelek a zuhétól.

A férfi zavartan pillantott körbe. Rengeteg mindenkit választhatott volna még a srác rajta kívül…

– Ez kedves, köszönöm. De miért pont engem?

– Mert érdekesnek tűnsz.

– Érdekesnek? Én? – pislogott zavartan a férfi. Egyáltalán nem gondolta magát érdekesnek. Sőt! Nem viselt semmit, ami szivárványos vagy túl színes, teljesen átlagos külseje sem tette feltűnővé. Világoskék farmerjában és fekete pólójában még a tömeg kevésbé színes része mellett is egészen szürkének érezte magát.

– Igen. A kisugárzásod mindenképp az.

– Oh, értem. – Pár percig némán sétáltak egymás mellett, a srác rendületlenül vigyorgott és tartotta a feje fölött az esernyőt. És bár nem a férfi akart lenni az első, aki megszólal, nem bírt a kíváncsiságával. – Melyik betűt képviseled?

– Q, mint queer.

– Azt sosem értettem pontosan. Megmagyaráznád?

– Egyszerre vagyok minden és semmi. Nem szeretem a címkéket.

– De hát ez is egy címke.

– Igen, de alatta ott az összes többi.

– Oh, értem! Nem szereted a címkéket, tehát magadra aggatod mindet.

– Még mindig jobb, mint eggyel ketrecbe zárni magad. Így az lehetek, aki lenni akarok.

– Hát ízlések és pofonok. Én jól elvagyok a címkémmel.

– Ami? – pillantott rá a srác felvont szemöldökkel.

– Meleg.

– Hmm.

– Túl hétköznapi?

– Miért gondolod, hogy én nem vagyok hétköznapi?

– Hát most biztosan nem vagy az.

– De ez nem is hétköznapi alkalom.

– Az igaz. Kérdezhetek valamit?

– Persze. Bár eddig se fogtad vissza magad – somolygott a srác.

Ez jogos volt. De a férfi úgy érezte, ez az eddiginél kényesebb kérdés, és nem akart ajtóstul rontani a házba.

– Nem sértésből, vagy ilyesmi… De milyen neműnek születtél?

A másik elnevette magát.

– Fiúnak, és jobbára annak is tartom magam.

A férfi jobb szemöldöke a magasba ívelt.

– Jobbára?

– Vannak lányos dolgaim. Mármint olyan dolgok, amiket az emberek többsége annak tart. Én nem, de nehéz függetleníteni magad, ha mindenhonnan azt látod-hallod, hogy ezek csajos dolgok.

– Értem.

– És te? Csak itt vagy egyedül, vagy…?

– Éppen nincs senkim. Öt hónapja másztam ki egy rohamosan romló kapcsolatból.

– Oh, sajnálom. És meddig tartott?

– Majdnem hat és fél évig.

– Az pedig szép hosszú idő. Én még elképzelni se tudom. Mi történt?

– Nem igazán tudom – vont vállalt a férfi. – Azt hiszem, a szokásos. Elkezdtünk távolodni, mások lettek a céljaink, az értékrendünk.

– Ez szomorú.

– Megesik. Már eljutottam arra pontra, hogy úgy gondoljam, jobb ez így.

– És akkor most élvezed az életet? Vagy párt keresel?

– Hmm. Igazából azt hiszem, egyik sem. Amúgy sem voltam soha túlságosan hedonista. Aktívan épp nem keresek senkit, de ha betoppan a herceg akármilyen lovon, nem fogom kirúgni.

A srác elnevette magát.

– Nagyon tetszik a humorod.

– Köszönöm – biccentett a férfi, és nem kötötte a másik orrára, hogy igazából nem tartja magát humorosnak.

Az eső közben elállt, a viharos széllökések viszont egyre erősödtek. Egy hevesebb rohamnál segítenie kellett a srácnak, hogy ne csavarja ki a kezéből az esernyőt.

– Szerintem jobb lenne, ha most összecsuknád, mielőtt baja lesz. Megázni már nem fogunk, és napszúrást kapni sem. És hamarosan odaérünk.

– Igazad van – bólintott a srác, majd összecsukta az esernyőt. – A karom is kellőképp elfáradt már, szóval ideje volt.

A felvonulás végéig hátralévő időt szótlanul tették meg, de a srác nem tágított mellőle. Úgy tűnt, elgondolkodott, ő pedig nem akarta háborgatni. De a csend sem tűnt kellemetlennek, egészen addig, míg be nem értek a felvonulási útvonal végéül kijelölt parkba. Akkor viszont kezdett kínos lenni, a férfi pedig amúgy is indult volna haza.

– Köszönöm szépen a kellemes társaságot.

– Nem maradsz a bulira? – biggyesztette le a száját csalódottan a srác.

A férfi elmosolyodott.

– Nem, nekem ennyi elég volt mára. De tényleg feldobtad a napom, mondjuk egyébként sem volt rossz.

– Szívesen – nevette el magát a srác, bár nem tűnt szívből jövőnek. A férfi legyűrte a gombócot a torkában. Noha a társaságot tovább is el bírta volna viselni, a bulihoz tényleg nem volt kedve. Intett még egyet, aztán elfordult, hogy elinduljon, de a srác utánaszólt.

– Várj! – A férfi visszafordult. – Elkérhetném… valamilyen elérhetőségedet? Bármit.

Nem értette a hirtelen jött bizonytalanságot. A srác végig magabiztosnak és határozottnak mutatkozott, furcsa volt, hogy most úgy állt előtte, mint aki teljesen megszeppent. A férfi tett előre egy lépést. A srác közben előhalászta a mobilját, és várakozóan, kissé félszegen pillantott rá.

– Telefonszám – mondta a férfi. A srác bólintott babrált kicsit a készülékkel, aztán újra rápillantott.

– Mondhatod.

A férfi lediktálta a számát. Harminckét éves volt, ismert minden alkalmazást, amit a huszonévesek használtak. Majdnem minden közösségi platformon volt profilja, de kíváncsi volt, mit kezd a srác a telefonszámával.

 

 

A férfi három órája ért haza. Elfáradt, úgyhogy miután lezuhanyozott, végigdőlt az ágyon, és olvasott. Talán el is szenderedett, mert a könyv az ágyra csúszott a kezéből, viszont a mobilja zizegésére felriadt. Aztán csodálkozva meredt a készülék kijelzőjére, miután kikotorta a takaró alól. Sms-t kapott.

Szia, hogy vagy?

Jól, épp kiheverem a mai napot. Milyen a buli?

Uncsi. Már ott is hagytam. És arra gondoltam, hogy szívesen beszélgetnék. Felhívhatlak? Jó hallgatni a hangod.

Hívj!

Néhány másodperc múlva már csörgött is a telefonja. A kölcsönös köszönés után azonban néhány pillanatra el is akadt a társalgás, míg végül a férfi megszólalt.

– Miért volt uncsi a buli?

– Ah, azt hiszem, csak valami izgalmasabbra vágyom.

– És az én lennék?

– Jelenleg igen. Mesélj, mit csinálsz most?

– Olvasok. Gondolom, nem túl izgi.

– Dehogynem! Kíváncsi vagyok rá!

A férfi felnevetett, de azért elmesélte, mit olvas épp. A srác hümmögve nyugtázta, megkérdezte azt is, mennyire tetszik neki, aztán hirtelen félbeszakította egy mondat közepén.

– Nagyon nyomulósnak tartanál, ha azt mondanám, hogy látni is szeretnélek, nem csak hallani?

– Lehet – nevetett fel a férfi. – De egyáltalán nem bánnám.

– Szuper! Tudok egy jó kis melegbarát helyet a belvárosban, az jó neked?

– Merre van?

A férfi önkéntelenül is bólintott, mikor a srác megmondta a címet. Ismerte a helyet, nem messze lakott tőle, sokszor elsétált mellette, bár odabent még soha nem járt. De egyszer mindennek eljön az ideje.

– Én nagyjából fél óra múlva ott vagyok, az jó neked? – kérdezte a srác.

– Tökéletes.

Csak azután futott végig az agyán a gondolat, hogy a srác most tulajdonképpen randira hívta, miután letették a telefont. Úgy döntött, nem esik pánikba, bár rég randizott, annyira azért nem volt az régen, és mások is megoldják. Mindenesetre esze ágában sem volt túlzásba vinni. Fekete farmert és egy lila inget húzott elő a szekrényből. Ebben legalább egy kicsit passzolni fog a srác öltözékéhez. Már amennyire a rózsaszín meg a lila passzolnak egymáshoz.

A srác már messziről mosolygott rá, amikor meglátta. Puszival üdvözölte, aztán bementek, kerestek egy félreeső asztalt. Az első körre meghívta, a másodikra ő a srácot. A társalgás is gyorsan beindult, hamarosan már világnézeti kérdéseket feszegettek. Őszintén nem gondolta volna, amikor a srác mellé lépett a felvonuláson, hogy ennyire intelligens. Kicsit el is szégyellte magát az előítéletessége miatt.

Aztán hirtelen csend állt be köztük. A srác tekintete már homályosan csillogott az elfogyasztott alkoholmennyiségtől, a nyelve is kezdett összeakadni. De nem ez volt a meglepő, hanem az, mikor a srác végigsimított a kézfején, aztán az arcán. A férfi szeme elkerekedett.

– Te most tényleg rám hajtasz? – vonta föl a szemöldökét. Rendben, ő sem lehetett már teljesen józan, máskülönben nem kérdez rá a nyilvánvalóra. De annyira különösnek érezte, hogy ez a srác érdeklődik iránta.

– Azt hiszem… – A srác közelebb hajolt, a szeme élénken csillogott. – Azt hiszem, igen. Zavar? Biztos nem vagyok az eseted.

– Nincs kifejezetten esetem – válaszolt türelmesen, miközben arrébb rakott egy poharat a másik keze ügyéből, mielőtt leverné. Határozottan kezdte úgy gondolni, hogy már eleget ittak, és ideje lenne hazamenni. – És ha zavarna, el sem jöttem volna.

– De jó! – Széles vigyor kúszott a srác arcára, aztán még közelebb hajolt, és szájára nyomta a sajátját. Néhány másodpercig ebben a pózban maradtak, aztán a férfi elhúzódott.

– Viszont én lassan mennék. Késő van, és lehet, hogy puhány vagyok, de kimerített a mai nap.

A srác nevetett, de azért bólintott, és felállt, szedelődzködni kezdett. A karjára vette az esernyőt, és kissé labilis léptekkel elindult a kijárat felé. A férfi gyorsan követte, mert attól tartott, még a végén baja esik. Szerencsére sikerült kijutniuk a levegőre baleset nélkül, ott viszont a srác bizonytalanul nézett körbe.

– Merre laksz? – fordult aztán hozzá. – Hazakísérlek.

– Én most inkább téged szeretnélek biztonságban tudni. Te merre laksz?

– Messze – sóhajtott a srác. – Hívok egy taxit.

Előkotorta a telefonját, kis ideig matatott rajta, majd a férfira nézett.

– Öt perc, és itt lesz. Mikor látlak legközelebb?

A férfi elnevette magát.

– Mi lenne, ha ezt holnap beszélnénk meg, ha elmúlt a mámor?

– Pedig jól vagyok. – A srác lépni akart egyet felé, de megtántorodott, és majdnem a karjába zuhant. – Oké, talán egy kicsit tényleg becsíptem. De nem felejteném el, ha megbeszélünk valamit!

A férfi elmosolyodott, és megfogta a srác kezét.

– Úgyis tudod a számom. Holnap is tudunk beszélni.

– Hát jó – sóhajtott a srác. Közben begördült a taxi, és miután tisztázták, hogy érte jött, odaszólt a sofőrnek. – Egy pillanat! – Aztán odafordult a férfihoz, és a kezébe nyomta az esernyőjét. – Ezt nálad hagyom megőrzésre. Így muszáj leszel még velem találkozni, hogy vissza tudd adni.

– Rendben, szívesen vigyázok rá. Most viszont menj, mielőtt lelép a taxid! Jó éjszakát!

– Neked is! – A srác odahajolt, röviden megcsókolta, aztán már ugrott is be a kocsiba. A férfi elmélázva bámulta a szivárványos esernyőt, amit a kezében lóbált. Lehet, hogy inkább otthon hagyja legközelebb… Biztos, ami biztos.


Ha tetszett, további könyveinket az alábbi linken tudjátok megvásárolni:

https://webshop.fairbookskiado.hu/termekek/queerbooks-valogatas



 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése